Født flyktning

Sveriges-tur 2013-201305

I 2013 var Rigmor og eg i en samisk konfirmasjon i Vålådalen (det er i Sverige). Det var Rigmors nieses datters konfirmasjon. Sanna heter hun. Samtidig benytta vi muligheten til å besøke mitt fødested, Dala-Järna, hvor eg ble født i 1944, som flyktning. Vi tok inn på Dala-Järna hotell (bildet over), og som de eneste gjestene ble vi tatt imot som kongelige. Særlig da vi fortalte at eg var født der.

Vi prøvde å finne huset der eg ble født ut fra gamle bilder, men det klarte vi ikke. Service-kontoret
Ja Järna (siesta) var stengt, og vi måtte videre før det åpna igjen. Men vi sendte dem en epost da vi kom heim, og bad om hjelp til å finne etterkommerne til de folkene som ga husrom til mine foreldre.
Tida gikk, og eg glemte hele saken.

Men så: En gang sist vinter kom det en epost fra ei dame med navnet Gunnie - Gunnie Magnusson. Hun fortalte at hun var datter av Ragnar, en av sønnene på Snöborgsgården, der eg blei født.

Så ville skjebnen at vi skulle bli invitert til nok en samisk konfirmasjon i Sverige sist sommer, denne gangen i Burträsk, ikke langt fra Skellefteå. Nå var det Markus, broren til Sanna, som skulle konfirmeres. Som de optimistene vi er, fant vi ut at det ikke var lengre fra Skellefteå til D-J enn at vi kunne kombinere konfirmasjon og nytt besøk i D-J.

Og slik gikk det til at eg på en måte ble gjenforent med mine «søskenbarn» i Dala-Järna, Gunnie og hennes to søskenbarn, søstrene Gudrun og Birgit. Vi hadde noen herlige dager i D-J.
Eg trur ikke det er siste gangen vi tar turen dit. En stor opplevelse! (Jfr. Tore på sporet!)

I sommer hadde vi gleden av å ha Gunnie og hennes mann Jan Erik på besøk i Signaldalen.

Per Kviteberg, Hagbart Figenschau mfl

Bildet er tatt utenfor Snöborgsgården i Dala-Järna. Til høyre min far Hagbart Figenschau, og til venstre for han, mine gudforeldre Per og Ella Kviteberg. Bak står Aksel Engstad. (PS: Det er IKKE eg som har tatt bildet!)


Sverigesturen 2015